Snöyran’s Naja

 

Snöyran’s Naja, SE26165/20016

Naja är våran första jakthund, längre ned på sidan finns en närmare presentation.

20210728_115238

 

Hemma och med familjen: Naja är mjuk och lugn både med oss i familjen och när det kommer besök, hon är lätt att ha med överallt och charmar de flesta hon möter med sitt milda sätt. När hon möter nya hundar är hon lekfull men även bestämd utan att vara arg och vi har inte upplevd att hon inte har gått ihop med någon än.

På jakt: Jesper och Naja jagar i fjällnära skog, i olänt terräng och på öppet fjäll, de jagar primärt fågel. Naja hittar storsett alltid fågel, hon jagar med god kontakt till Jesper med sök på mellan 50-200 m. De har tillsammans fått ripa, tjäder, orre och någon enstaka järpe. Kommer de hem utan fågel beror det som regel på att husse inte kommit till möjligt skottläge. Grundlydnad sitter och i praktiska jaktsituationer fungera hon klockrent.

Meritering: Våren 2020 bestämde Jesper sig för att testa träna mot ett jaktprov och vi började med eftersöksprov sommaren 2020. Det blev blyga 5 på vatten och 7 på spår men en bra lärdom på vad som behövdes tränas mer på, vilket oxå visade sig under sommaren 2021 där hon nu har fått 10 på spår. Tyvärr fungerade det inte alls på vatten denna sommar…. Under våren 2021 gick Jesper Fjällprov först i Mittådalen med EFF och sen i Graftåvallen där de fick godkänd med 5 på fält och 8 på apport.

Eftersom vi inte från början hade tänkt att gå prov och även avla på Naja tränade Jesper inte specifikt mot ex jaktprov då Naja var unghund. Vi vet nu att med nästa hund gäller det starta i tid och träna mer målriktad för att få fullt utbyte vid prov.

Exteriör/höftled: Höftledsrötgens 2021 visar B höfter. Exteriör bedömning maj 2021: Fina kommentarer från domaren men Najas är en långbent dam och höjden på 55,5 cm drog ner bedömningen till good.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s