Klar för polardistans?

Polardistans är om 2 veckor och hundarna verkar att vara i bra form nu. I helgen körte vi en tur på 11 timer  delvist osporat och alla hundarna var pigga vid hemkomst. Jag tyckar att det är bra för hundarna att köra ospårat längra sträckor, fast det inte går fort. Hundarna blir tuffa i skallen av att få jobba ospårat. Ospårat….

Paprika (tv) och Basil i led, Velo tittar nyfiken på… .

Denne träningssäson har varit påverkat av dårliga isar, vi har inte haft samme tilgång till varierade spår som vi har haft förut. Fast vi bor nära fjället tar det tid att packa och lasta hundarna, plusser man på transporttiden kan en 10 mils tur lätt ta en hel dag. Jag lägger redan mycket tid på träningen och under helgen vill jag vill jo gärna vara med familjen också.

Nästa helg tänker vi, hela familjen, åka till fjälls och träna. Planen är att köra 2 tura på 6-8 mil, omgås och ha mysigt!

I veckan op till Polardistans blir det korta tura på 2-4 mil, da det är viktigt att man inte helt stoppar att träna hundarna i dagarne innan tävling, da de annars kan få muskelproblemer. Har läst en bra bok där jag har fått en del information om hundars hälso, kan rekomendera att läsa boken ”Dogdriver” av Miki och Julie Collins. Den beskrivar ”alt” man behövar veta om draghundar. Den är på engelska, men är hyfsat enkel att läsa.

Som det ser ut i dagsläget kommer hela spannet med till Polardistans. Vi har haft väldigt lite skador i år och de sprickor i tassorna vi tidigare år har haft probelmer med, har vi sluppet i år. Det skyldes dels det milda vädret, men också att vi sockar hundarna mera. Då vi körta hundar på Grönland använda vi aldrig sockar, men sibbar verkar ha mycket  känsligare tassar end grönlandshundarna. En sak där irriterar mig, är att ingen av vora sibber ”rensar” tassarna för is och snö när man har rast, vora grönlandshundar så alltid till att ta bort is under små rastar. Detta kan bero på att det inte är ett avelskriterie idag, en hund på Grönland, där inte kunna fixa sina tassar själv skulle inte hinna att gi ett bidrag till nästa generation.

Ni som läsar detta och skall köra Polardistans, lycka till på tävlingen.

//Jesper

Om Kennel Polarpilen

Här kommer vi lägga ut foto, nyheter samt stort och småt från vardagen på kennlen.
Detta inlägg publicerades i Nyheter, Träning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s